تروریستها عقدههای خود را با شهادت افراد بیگناه جبران میکنند
معاون مدیر کل دانشجویی در حوزه مشاوره وزارت بهداشت، دکتر مریم بختیاری، شناخت ویژگیهای تروریستها را لازمه پیشگیری از عضویت افراد در گروههای تروریستی دانست. او تاکید کرد که این افراد عقدههای خود را با به شهادت رساندن افراد بیگناه جبران میکنند.
ضرورت شناخت دقیق ویژگیهای رفتاری و روانشناختی تروریستها
دکتر مریم بختیاری در حاشیه نشست تخصصی «حمایت اجتماعی و حقوقی از خانوادههای قربانی ترور» که توسط انجمن حمایت از قربانیان ترور برگزار شد، گفت: “تا زمانی که ما ویژگیهای رفتاری و روانشناختی تروریستها را نشناسیم، نمیتوانیم اقدام به مهار آنها و یا پیشگیری از ملحق شدن دیگران به این گروهها کنیم. برای همین، باید شناخت دقیقی از زندگی و خصوصیات فردی آنها داشته باشیم.”
ویژگیهای شخصیتی تروریستها
بختیاری به ویژگیهای شخصیتی این افراد اشاره کرد و گفت: “این افراد اغلب از بین جوانان انتخاب میشوند، فاقد شغل هستند و از سواد کمی برخوردارند. با این حال، در میان آنها ممکن است افرادی با تحصیلات عالیه نیز وجود داشته باشند.” او افزود: “تروریستها به شدت منزوی هستند و با استانداردهای اجتماعی بیگانهاند. این افراد به دلیل ناکامیهای سیاسی و اقتصادی، دست به پرخاشگریهای جمعی میزنند.”.
تروریستها و خودشیفتگی عمیق
بختیاری اظهار کرد که تروریستها اغلب خودشیفتهاند. او توضیح داد: “این افراد در دوران کودکی ناکامیهای بسیاری را تجربه کردهاند و مورد توجه و محبت خانواده قرار نگرفتهاند. این خودشیفتگی نشان میدهد که آنها همیشه احساس ناامنی و حقارت میکنند. به همین دلیل، به دنبال نمایشی از قدرت هستند تا این ناامنیها را جبران کنند و دیگران را به حقارت بکشانند.”
ویژگیهای رهبران تروریستها
این روانشناس به ویژگیهای رهبران تروریستها نیز اشاره کرد و گفت: “رهبران این گروهها به شدت بیثبات هستند و بیرحمی در آنها بسیار است. آنها هیچ عاطفهای ندارند و نسبت به زیرمجموعه خود تدافعی برخورد میکنند. برای رسیدن به مقاصد خود، دیگران را تحت فشار شدید قرار میدهند.”
گرایش به جریانات انحرافی و نگاه ضد اجتماعی تروریستها
بختیاری افزود: “تروریستها به دلیل منزوی بودن، به سمت جریانات انحرافی در جامعه گرایش پیدا میکنند. آنها بر این باورند که جامعه با آنها دشمن است و به همین دلیل فکر میکنند که تروریستها یکدیگر را بهتر درک میکنند.” او همچنین به نگاه ضد اجتماعی این افراد اشاره کرد و گفت: “برای مثال، وقتی کلیپی از برخورد یک پلیس با متخلف منتشر میشود، این افراد پلیس را محکوم میکنند، نه متخلف را. این نگاه خشمآلود باعث میشود که آنها نتوانند واقعیتهای جامعه را به درستی ببینند.”
هویتیابی در گروههای تروریستی
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی توضیح داد که وقتی این افراد به گروههای تروریستی ملحق میشوند، به نوعی خانواده جدید پیدا میکنند. او گفت: “رهبران گروههای تروریستی به جای والدین آنها قرار میگیرند و سایر اعضای گروه، به عنوان خواهران و برادرانشان عمل میکنند. برای پذیرفته شدن و دیده شدن در این خانواده جدید، دست به رفتارهای خشونتآمیز میزنند تا حمایت خانواده جدید خود را جلب کنند.”
توجیهات تروریستها برای اقدامات خشونتآمیز
بختیاری در پایان به توجیهات تروریستها در قبال اقداماتشان اشاره کرد و گفت: “وقتی از آنها پرسیده میشود چرا بمبگذاری کردهاند، در حالی که زنان و کودکان بیگناه در میان کشتهشدگان بودهاند، آنها خود را محق میدانند و میگویند: «در زندگی ما چقدر عذاب کشیدیم؟ چقدر به ما ستم شد؟ یادتان رفته که ما همیشه در بدبختی و فقر زندگی میکردیم؟» این جملات، ذهن آنها را برای مقابله با مردم و انجام فعالیتهای تروریستی توجیه میکند.”
منبع: حیات